Perustelujen ja toimijoiden mittelöt : Jyväskylän ja Joensuun maakunta-arkistojen perustaminen - Kyttä, Riikka (2022)
Tutkielma käsittelee Jyväskylän ja Joensuun maakunta-arkistojen perustamista 1950-1970-luvuilla. Suomen ensimmäiset maakunta-arkistot perustettiin 1920- ja 1930-luvuilla ja seuraavat vasta vuonna 1967 Jyväskylään ja 1974 Joensuuhun. Nämä olivat viimeiset Suomeen perustetut maakunta-arkistot ja ne luotiin jakamalla olemassa olevien maakunta-arkistojen arkistopiirejä ja aineistoja. Maakunta-arkistojen perustamisesta päätettiin eduskunnassa ja hallituksessa, mutta perustamisesta päättäessä keskeinen oli myös Valtionarkisto, joka vastasi arkistotoimesta Suomessa ja muodosti yhdessä maakunta-arkistojen kanssa Suomen arkistolaitoksen.