Free-to-Switch? : Consumer Switching Behavior in Freemium Mobile Games - Kallioniemi, Juho (2022)
Freemium-liiketoimintamallia hyödyntävät mobiilipelit ovat erittäin suosittuja sovelluskaupoissa ja hyvin tuottavia niiden kehittäjille ja julkaisijoille. Mobiiliympäristössä uuteen peliin vaihtaminen on kuitenkin helppoa pelien ollessa ilmaisia ladata ja kokeilla. Kuluttajien vaihtokäyttäytymistä ei kuitenkaan ole tutkittu mobiilipelien kontekstissa. Vaihtokäyttäytymisen ymmärtäminen auttaisi kehittäjiä ottamaan vaihtoon vaikuttavat tekijät huomioon freemium-mallin toteutuksessa ja pelin suunnittelussa ja siten parantamaan asiakaspysyvyyttä ja -hankintaa. Tämän tutkimuksen tarkoitus on löytää, mitä nämä vaihtokäyttäytymiseen vaikuttavat tekijät ovat freemium-mobiilipeleissä ja miten ne näyttäytyvät kuluttajien vaihtopäätöksessä. Tutkimuksen toteutustapa on kirjallisuuskatsaus ja kvalitatiivinen kyselytutkimus, jossa sovelletaan critical incident technique -menetelmää. Tutkimuksen keskeisten tulosten mukaan kuluttajien vaihtokäyttäytymiseen freemium-mobiilipelien välillä vaikuttavat tekijät voidaan jakaa karkeasti sosiaalisiin, liiketoimintamallikeskeisiin, pelisuunnittelukeskeisiin ja sitoutumiskeskeisiin. Näiden lisäksi vaikuttavana ja yleisesti hyväksyttyä push-pull-mooringviitekehystä laajentavana tekijänä havaitaan osittainen vaihtokäyttäytyminen kokeilu- ja yhdistelykäyttäytymisen muodossa.