Taloudellisen stressin ja toimintakyvyn yhteyden merkitys vanhemmuudessa - Mallat, Katja (2022)
Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella, miten taloudellisesta ahdingosta aiheutunut stressi vaikuttaa vanhemmuuteen ja millaiset menetelmät tukevat vanhemmuutta perheen kokeman taloudellisen ahdingon yhteydessä. Tutkielmaa ohjasi taloussosiaalityöhön kytkeytyvä toimintamahdollisuuksien teoria. Vastauksia tutkimuskysymyksiin haettiin kartoittavan kirjallisuuskatsauksen avulla. Aineistoon valikoitui ennalta määritetyin rajaus- ja sisäänottokriteerein 17 englanninkielistä tutkimusartikkelia, joissa käsiteltiin vanhempien kokemaa taloudellista stressiä. Aineiston analysointi toteutettiin sisällönanalyysin keinoin, jossa erityismetodina käytettiin tyypittelyä. Aluksi aineisto jäsenneltiin teemoihin, minkä jälkeen teemat ryhmiteltiin kahteen ryhmään, jotka koostuivat aineistossa esiintyvistä tyypillisistä seikoista. Aineisto jaettiin kahteen ryhmään: 1) Taloudellisen stressin vaikutukset vanhemmuuteen ja perheisiin, 2) Vanhemmuuden tukeminen taloudellisen ahdingon yhteydessä. Taloudellinen stressi oli yhteydessä vanhemmuuden voimavaroihin, lasten kasvatukseen ja huolenpitoon sekä selviytymisstrategioihin. Taloudellisen haavoittuvuuden yhteydessä vanhemmuutta voidaan tukea työllistymistä edistävillä palveluilla, interventioilla sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä rakenteellisella sosiaalityöllä. Tutkielman tuloksista pääteltiin, että vanhemman taloudellisen toimintakyvyn ja -mahdollisuuksien turvaaminen edellyttää rakenteellisen sosiaalityön monitoimijaisen ja monialaisen yhteistyön tiivistämistä, minkä tarkoituksena on asiakaslähtöisen tiedon tuottaminen ja käytäntöjen kehittäminen.