Ravintoverkkosäätelyn vaikutukset Kallaveden planktonyhteisöön - Enroth, Hanna (2022)
Pohjois-Savossa sijaitsevan Kallaveden ekologinen tila uhkaa heiketä hyvää tilaa huonommaksi, mikäli viime vuosina järvessä havaittu kasviplanktonin runsastuminen jatkuu. Järveen kohdistuvassa kokonaisravinnekuormituksessa ei ole havaittu muutoksia, jotka selittäisivät levätuotannon runsastumisen. Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, voidaanko Etelä-Kallavedessä tapahtunutta kasviplanktonin runsastumista selittää ravintoverkkoteorian avulla, ravintoverkon ylemmillä trofiatasoilla (eläinplankton, sulkahyttysen toukat) tapahtuneilla muutoksilla. Ravintoverkossa tapahtuneita muutoksia tarkasteltiin vertailemalla 1990-luvulla ja vuonna 2019 kerättyjä aineistoja kasviplanktonin lajistokoostumuksen, eläinplanktonin lajiston, tiheyden ja yksilökoon sekä sulkahyttysen toukkien (Chaoborus flavicans) tiheyden osalta. Eläinplanktonlajistoa, eri lajiryhmien biomassoja ja yksilöiden pituuksia verrattiin vuosina 1990, 1992, 1993 ja 1996 säilöttyjen elokuun loppupuolen näytteiden sekä vuoden 2019 näytteiden välillä. Erityisesti tarkastelun kohteena olivat kasviplanktonia tehokkaasti ravintonaan käyttävät ja Kallaveden eläinplanktonnäytteissä runsaina esiintyvät eläinplanktonsuvut: Daphnia- ja Bosmina-vesikirput sekä Eudiaptomus hankajalkaiset. Kasviplanktonaineiston perusteella eläinplanktonille syötäväksi kelpaava kasviplankton on vähentynyt verrattuna ei-syötäväksi luokiteltuun kasviplanktoniin. Elokuun eläinplanktonnäytteet viittasivat siihen, että tutkittujen eläinplanktonsukujen yksilökoot ovat pienentyneet 1990-luvulta vuoden 2019 näytteisiin verrattuna. Etenkin Daphnia-vesikirppujen yksilötiheyden havaittiin pienentyneen. Tarkastelun perusteella sulkahyttysen toukkien yksilötiheys on kasvanut. Eläinplanktonia ravintonaan käyttävien sulkahyttysen toukkien runsastuminen, tehokkaasti kasviplanktonia suodattavien eläinplanktonsukujen yksilökoon pieneneminen sekä kasviplanktonlajistossa tapahtuneet muutokset antavat viitteitä siitä, että ravintoverkkosäätely on vaikuttanut kasviplanktonin runsastumiseen Etelä-Kallavedellä.