Maisteriksi valmistuneiden varhaiskasvatuksen opettajien motiivit ammatinvaihtoon - Engbäck, Riitta (2022)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin maisteriksi valmistuneiden varhaiskasvatuksen opettajien motiiveja ammatinvaihtoon kahden tutkimuskysymyksen kautta: ”Mitkä olisivat maisteriksi valmistuneiden varhaiskasvatuksen opettajien motiivit pysyä ammatissaan?” ja ”Mitkä ovat maisteriksi valmistuneiden varhaiskasvatuksen opettajien motiivit vaihtaa ammattiaan?” Tutkimuksen tarkoituksena oli syventää käsitystä koulutettujen varhaiskasvatuksen opettajien pulan syistä Suomessa ja se tarkennettiin koskemaan maisteriksi valmistuneita varhaiskasvatuksen opettajia, koska maisterikoulutus voi ennakoida asiantuntijuuden edistämisen lisäksi alanvaihtoa. Tutkimus oli laadullinen ja fenomenologinen ja sen aineisto kerättiin nettikyselyllä. Kyselyyn vastasi yhdeksän tutkimushenkilöä ja heidän kyselyvastauksistaan koostuvan aineiston analysointiin käytettiin teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulosten perusteella vastaajat nauttivat varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksen sisällöistä ja oman asiantuntijuuden kehittämisestä, lasten kanssa työskentelystä, työnkuvan vapaudesta ja työyhteisöstä. Alaa heidät saivat vaihtamaan muiden koulutusten vetovoimaisuus, puutteet työn resursseissa, haasteet johtajuudessa, pedagogiikassa ja etiikassa sekä ajankäytön ongelmat, arvostuksen puute ja heikko palkka.