BEPS 13 ja kansainvälisen siirtohinnoittelun lisääntyvän dokumentoinnin vaikutukset - Heiskanen, Eetu (2022)
Siirtohinnoittelun dokumentoinnissa tapahtui muutoksia vuonna 2017. BEPS 13 -toimenpiteen mukainen dokumentointi implementoitiin Suomen lainsäädäntöön vuoden 2017 alusta alkaen. Merkittävimmät muutokset koskivat niin sanottua kolmiportaista lähestymistapaa kansainvälisten yritysten siirtohinnoittelun dokumentoinnissa. Jatkossa kansainvälisiltä yrityksiltä vaaditaan siirtohinnoittelun dokumentoinnissa maakohtainen raportti. Tässä tutkimuksessa tarkoituksena oli saada kattava käsitys siirtohinnoittelun dokumentoinnista ja siitä, miten siirtohinnoitteluasiantuntijat kokevat siirtohinnoittelun dokumentoinnin muutokset BEPS 13 -toimenpiteen myötä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimukseen kerättiin aineistoa haastattelemalla yhteensä viittä eri veroasiantuntijaa, joista kaksi työskentelee Big 4 -yhtiöissä ja kolme työskentelee Verohallinnossa. Haastattelut toteutettiin teema-haastatteluina. Tämän tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu siirtohinnoitteluun liittyvistä käytännöistä, lainsäädännöstä ja olennaisimmista käsitteistä. Lisäksi teoreettinen viitekehys muodostuu siirtohinnoittelun dokumentoinnista ja siirtohinnoittelun kolmiportaisesta mallista. Kansainvälisiä yrityksiä koskevan BEPS 13 -toimenpiteen tarkoituksena on estää valtioiden välillä tapahtuvaa perusteetonta voitonsiirtoa ja siitä seuraavaa veropohjan rapautumista. Siirtohinnoittelun dokumentoinnin lisääntyvien vaatimusten tavoitteena on läpinäkyvyyden lisääminen ja veroviranomaisille kohdistetun paremman tiedonsaannin varmistaminen. Tutkimuksen tulosten perusteella BEPS 13 -toimenpiteen vaikutuksia ei voida vielä pitää merkittävinä. Tutkimuksen keskeisenä tuloksena muodostuu käsitys siitä, että hallinnolliset kulut ja dokumentointivelvollisen työmäärä ovat kasvaneet, ja veroviranomaisten tiedon-saanti vastaavasti parantunut, dokumentointi yhdenmukaistunut ja markkinaehtoperiaatteen noudattaminen lisääntynyt. Asiantuntijoiden mukaan siirtohinnoittelun dokumentointi on informatiivisempaa, mutta BEPS 13 -toimenpiteellä ei ole asiantuntijoiden näkemyksen mukaan juurikaan vaikutusta voitonsiirron ja veropohjan rapautumisen estämiseen.