Pohjoiset Ritarirituaalit Eerikinkronikassa : verta, viiniä, juhlia ja valtaa - Martikainen, Aleksi (2022)
Maisterintutkielma käsittelee pohjoisia ritarituaaleja keskiaikaisessa Eerikinkronikassa. Ritarirituaalien aikaisempi tutkimus on jäänyt varsin vähäiseksi Eerikinkronikan suhteen, joten tämä aihe on varsin hedelmällinen tutkimuskohde ja valaisee erityisesti ritarirituaalien taustaa ja käyttöä kronikassa. Tutkielmassa syvennytään ritarirituaalien merkityksiin ja taustoihin, joita kronikassa esiintyy sekä niiden käyttöön keskiaikaisen maallisen ja henkisen rälssin elämässä. Tutkielmassani vastataan kysymyksiin siitä, että millaisia rituaaleja pohjoiseurooppalaiseen ritariuteen liittyi, miten nämä rituaalit ilmenivät kronikassa, mitkä olivat rituaalien perimmäiset tarkoitukset ja miksi niitä tehtiin. Lisäksi tutkielmani vastaa kysymykseen, mitä Eerikinkronikka kertoo kirjoitusaikansa rituaaleista, kulttuurista, käsityksistä ja tavoista. Tutkielmassa esitetään ja eriytetään seikkaperäisesti erilaisia ritarirituaalien muotoja, joita kronikassa esiintyy ja selvittää keskiajan ritarirituaalien merkitystä.