Volunteer perceptions on adult Finnish language learners’ self-regulated learning and scaffolding it - Huitula, Emilia (2022)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia vapaaehtoisten käsityksiä aikuisten suomen kielen oppijoiden itsesäätelevästä oppimisesta ja vapaaehtoisten käyttämistä pedagogisista keinoista sen tukemiseksi sekä syventää ymmär-rystä itsesäätelevän oppimisen ja pedagogisten keinojen välisestä suhteesta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena ja tutkimusaineisto koostui neljän vapaaehtoisen teemahaastatteluista. Aineisto analysoitiin laadullisen, abduktiivisen sisällönanalyysin periaatteita noudattaen. Pintrichin (2004) itseohjautuvan oppimisen viitekehystä, sekä van de Polin ja kumppaneiden (2010) pedagogisten keinojen viitekehystä käytettiin ohjaamaan aineiston analyysia. Tutkimuksen tulokset vahvistivat Pintrichin (2004) itsesäätelevän oppimisen viitekehyksen, vaikkakin tulokset käyttäytymisen ja kontekstin osa-alueilla jäivät vähäisiksi. Vapaaehtoiset myös käyttivät kaikkia van de Polin (2010) kuvaamia pedagogisia keinoja ohjauksessaan. Näiden keinojen lisäksi keskustelut pedagogisena keinona olivat suuressa osassa ohjausta. Tulokset viittaavat siihen, että itseohjautuva oppiminen ja sen tukeminen ovat suurimmaksi osaksi tasapainossa. Vapaaehtoiset saattavat kuitenkin tarjota tukea paikoin intuitiivisesti arvioimatta ensin oppijan tarpeita. Lisäksi erityisesti keskustelut tukemisen keinona vaativat lisää tutkimusta. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää vapaaehtoisten koulutuksessa ja ne voivat antaa tietoa aikuisten suomen kielen oppijoiden kanssa työskenteleville ammattilaisille.