IT-alan rekrytointiprosessit : naisten kokemuksia rekrytoinnista ja uramahdollisuuksista - Lehtisaari, Jenna (2022)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan IT-alalla työskentelevien naisten kokemuksia IT-alan rekrytointiprosesseista. Naisten kokemuksia tarkastellaan sukupuolinäkökulmasta ja keskeistä on, miten sukupuoli merkityksellistyy sisäisissä ja ulkoisissa rekrytoinneissa ja sen eri vaiheissa. Tutkimuksen laajempana tavoitteena on tarkastella rekrytointiprosessien sekä naisten uramahdollisuuksien välistä suhdetta. Teoreettinen viitekehys kuvaa rekrytointiprosessia ja sen vaiheita tarkastellaan erityisesti sukupuolen näkökulmasta. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä kuvataan sukupuolta sosiaalisena rakenteena ja käsitellään sukupuolten välistä tasa-arvoa työelämässä sekä IT-alan segregaatiota. Tutkimuksen aineisto on kerätty haastattelemalla 15:tä IT-alalla työskentelevää naista puolistrukturoitujen teemahaastatteluiden avulla. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja aineisto on analysoitu sisällönanalyysin avulla. Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että rekrytointikäytänteillä on vaikutusta naisten uramahdollisuuksiin. Sukupuoli merkityksellistyi kautta rekrytointiprosessin. Erityisesti sukupuolittunut rekrytointiviestintä vaikuttaa naisten kiinnostukseen yritystä kohtaan, hakuaikomukseen ja siten uramahdollisuuksiin. Alalla vallitsevat maskuliiniset oletukset ja stereotypiat määrittelevät edelleen naisen roolia erityisesti teknisenä asiantuntijana. Sukupuoli merkityksellistyi feminiinisyyden ja teknisen asiantuntijuuden välisessä ristiriidassa. Edellisten lisäksi sukupuoli merkityksellistyi muun muassa työhaastatteluissa ja palkkaan liittyvissä neuvotteluissa. Tutkimus osoittaa, että maskuliiniset oletukset ja maskuliinisuuden ja teknisen pätevyyden liitto näyttäytyy edelleen IT-alalla vaikuttaen naisten uramahdollisuuksiin.