"Suomen vaihtoehtoina on joko hidas kuristus venäläisten otteen kiristyessä tai lähtö sodasta nyt" : länsiliittoutuneiden Suomeen suunnattu radiopropaganda vuosina 1942– 1944 - Saari, Dominic (2022)
Toisen maailmansodan aikana sodan osapuolet pyrkivät vaikuttamaan sekä oman että vihollismaiden mielialoihin. Suosituin ja tehokkain propagandaväline oli ensimmäisen maailmansodan jälkeen läpimurron saavuttanut radio. Suomi ei tässä ollut poikkeus ja sen viranomaiset joutuivat pian sopeutumaan uudenlaiseen sodankäyntiin. Talvisodassa Suomi käytti radiota sympatian ja tuen keräämiseksi ulkomailta, kun taas jatkosodassa pyrittiin selittämään omia ratkaisuja. Jatkosodassa Suomen suurimmaksi vastustajaksi eetterissä muodostuivat Neuvostoliitto, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Tässä tutkielmassa tarkastelun kohteeksi on valikoitunut Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen radiopropaganda Suomeen 1.12.1942–30.9.1944 välillä. Tutkimusaineisto muodostuu Valtion tiedoituslaitoksen radiokuuntelu- ja mielialaraporteista. Tutkielman tavoite on selvittää länsiliittoutuneiden radiopropagandan aiheet, keinot ja mahdollisen tehon. Tutkielman erityisenä kiinnostuksen kohteena on länsiliittoutuneiden rakentamat narratiivit, minkä vuoksi tutkimusmetodiksi valikoitui narratiivinen analyysi ja lähiluku. Tutkielmassa selviää länsiliittoutuneiden turvautuneen keskeisinä tehokeinoinaan mielikuvien luontiin, uutisten valikointiin ja kohdentamiseen. Radiolähetyksissä esiintyi useita eri tyylisiä asiantuntijoita, kirjeenvaihtajia ja pakinoitsijoita. Englantilaisten ja amerikkalaisten tavoitellessa Suomen irtautumista sodasta, se pyrki herättämään kuuntelijoissa tunteita muun muassa pelottelemalla, suremalla, imartelemalla, kiristämällä ja herättämällä toivoa. Tutkielmassa selvisi etenkin Englannin radiopropagandan merkittävä laadullinen heikentyminen sodan loppuun mennessä. Sekä Yhdysvallat että Iso-Britannia levittivät valheellisia huhuja, vaikenivat itselleen kiusallisista aiheista ja vääristelivät totuutta mahduttaaksensa sen omaan narratiiviinsa. Tästä huolimatta länsiliittoutuneiden radiolähetykset olivat suosittuja ja vaikuttivat ajoittain sekä siviilien että sotilaiden mielialoihin.