Yhteisvanhemmuuden juurilla : lapsuudenperheen mallit ja yhteisvanhemmuuden rakentuminen odottavilla vanhemmilla - Ruuska, Anu (2022)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yhteisvanhemmuuden rakentumista ensimmäistä lastaan odottavilla pariskunnilla. Yhteisvanhemmuus (eng. coparenting) kuvaa vanhempien tapaa toimia yhdessä hoivatessaan ja kasvattaessaan lasta. Tutkimuksessa tarkasteltiin yhteisvanhemmuuden rakentumisen varhaiskehitystä eli sitä, milloin odottavat parit alkavat keskustella yhteisestä vanhemmuudesta ja mitä odottavien parien keskustelut yhteisestä vanhemmuudesta käsittelevät. Lisäksi selvitettiin, kuinka odottavat vanhemmat suhtautuvat omien vanhempiensa malliin vanhempien välisestä yhteistyöstä ja oliko sillä yhteyttä ajatuksiin omasta vanhemmuudesta.