"Katsos on niin paljon väkeä joka ei sov kevääseen eikä kesään eikä syksyyn" : talvi kaapin metaforana Tove Janssonin teoksessa Taikatalvi - Lehti, Jasmin (2022)
Tutkielmassa tarkastellaan Tove Janssonin muumiromaania Taikatalvi (alkuteos Trollvinter, 1957) vastustavalla queer-luennalla. Vastustavan queer-lukemisen avulla pyritään lukemaan romaanista esiin uusia lukijapaikkoja sekä pohtimaan ja kyseenalaistamaan teoksen maailmassa mahdollisesti esiintyviä normeja. Taikatalvea tarkastellaan queer-teoreetikko Eve Kosofsky Sedgwickin luoman kaapin käsitteen kautta, jonka Sedgwick teoretisoi teoksessaan Epistemology of the closet (1893). Tutkielmassa Muumilaakson talvi tulkitaan kaapin metaforaksi. Tutkimuksen relevanttiutta perustellaan normien kyseenalaistamisella, uusien lukijapaikkojen lisäämisellä, sekä muumiromaanien yhä nykyäänkin suurella suosiolla. Tutkimuksella pyritään nostamaan Taikatalvi-teosta entistä enemmän muumi- ja kirjallisuudentutkimuksen kentälle, sekä tuomaan kyseisille tutkimuskentille myös lisää queer-teoriaa osoittaen samalla teorian tuomia mahdollisuuksia muumiromaanien tutkimisessa.