Alkoholinkäytön yhteys ikääntyneiden henkilöiden kävelynopeuteen - Koivisto, Sari (2022)
Alkoholin käyttö on lisääntynyt nuorempien sukupolvien eläköityessä, mikä saattaa vaikuttaa terveyden ja toimintakyvyn, kuten kävelykyvyn heikentymiseen ikääntyvillä henkilöillä. Myös elimistössä tapahtuvat fysiologiset muutokset ovat yhteydessä heikentyneeseen terveyteen ja lisäävät kävelykyvyn heikkenemistä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää alkoholinkäytön yhteyttä ikääntyneiden henkilöiden kävelynopeuteen. Lisäksi tarkasteltiin, selittävätkö koettu terveys ja fyysinen aktiivisuus alkoholinkäytön ja kävelynopeuden välistä yhteyttä. Tutkielmassa käytettiin Helsinki Birth Cohort Study aineistoa vuosilta 2011-2013. Tutkittavia oli yhteensä 1078 henkilöä, joista 470 miehiä ja 608 naisia. Osallistujien ikä vaihteli 69 ja 77 vuoden välillä tutkimushetkellä ja keski-ikä oli 71 vuotta. Kävelynopeutta oli mitattu 6 minuutin kävelytestillä, alkoholinkäyttöä, koettua terveyttä sekä fyysistä aktiivisuutta oli arvioitu kyselylomakkeella. Tutkimusdataa analysoitiin Pearsonin korrelaatiokertoimen sekä lineaarisen regressiomallin avulla. Regressiomallit vakioitiin iällä, sukupuolella, koulutuksella, koetulla terveydellä ja fyysisellä aktiivisuudella. Tulosten mukaan alkoholia käyttävät suoriutuivat kävelytestistä paremmin kuin alkoholinkäytön lopettaneet (β=0,211, 95% LV 12,68, 33,56, p<0,001). Samoin alkoholia ei käyttäneet suoriutuivat kävelytestistä alkoholinkäytön lopettaneita paremmin (β=0,119, 95% LV 5,68, 52,63, p=0,015). Tulokset osoittivat, että alkoholia käyttävien ryhmän kävely oli nopeampaa verrattuna ei alkoholia käyttäneiden ryhmään tai alkoholinkäytön lopettaneiden ryhmään. Mallin vakiointi koulutuksella, itsearvioidulla terveydellä ja fyysisellä aktiivisuudella ei muuttanut alkoholin ja kävelytestin yhteyttä. Tutkimustulokset vahvistavat aiempia tutkimuksia alkoholinkäytön ja kävelynopeuden välisestä yhteydestä. Lisätutkimuksia aiheesta kuitenkin tarvitaan herkemmillä mittareilla ja suuremmalla heterogeenisellä otosjoukolla, jotta saadaan selville, voidaanko alkoholinkäytön määriä ja riskirajoja kohdentaa ikääntyneille henkilöille entistä tarkemmin.