Digitaalinen markkinointi ja asiakashankinta : asiantuntijoiden näkemykset parhaista käytännöistä pankkisektorilla - Aittola, Mirka (2022)
Digitaalisen markkinoinnin sekä asiakashankinnan tulisi syystä olla jokaista organisaatiota kiinnostava aihe. Mainonnan ja asiakashankinnan muodot ovat kehittyneet valtavasti viime vuosikymmeninä. Digitaalisuus ja digitaaliset kanavat ovat mahdollistaneet markkinoinnin ja asiakashankinnan sähköisissä kanavissa eli siellä, missä nykyajan ihmiset ovat: verkossa, sovelluksissa ja alustoilla useita tunteja päivässä. Tämän kokonaisuuden ymmärtäminen ja hyödyntäminen on nykypäivän yrityksille haaste, mutta myös ehdoton elinehto. Digitaalinen markkinointi on moniulotteista, ja sen toteuttaminen vaatii suunnittelua ja ammattitaitoa. Haasteita ilmenee erityisesti silloin, kun aiheeksi valitaan pitkäaikaiset ja vaativat asiakassuhteet, kuten pankkisuhteet. Kaikki yritykset tarvitsevat uusia asiakkaita sekä keinoja, joilla erottautua kilpailijoistaan erityisesti pankkialan kaltaisilla markkinoilla, joilla tuotteet eivät eroa toisistaan. Tutkimuksen alussa muodostettiin kokonaiskäsitys digitaalisesta markkinoinnista, kasvuhakkeroinnista ja asiakashankinnasta ottaen huomioon kuluttajakäyttäytyminen sekä pankkisektori. Jokaisesta aihealueesta löytyy aiempaa tutkimusta, mutta aihealueita yhdistävää tutkimustietoa on vaikea löytää. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta luotiin uusi mukaileva digitaalisen markkinoinnin kehys. Tutkimuksen empiirisessä osiossa haastateltiin kuutta digitaalisen markkinoinnin asiantuntijaa saaden vastauksia, jotka vahvistivat kirjallisuuskatsauksessa saatua tietoa, mutta myös rikastivat sekä yksinkertaistivat sitä. Tämän lisäksi heiltä saatiin kerättyä tietoa liittyen pankkisektorin mainontaan ja asiakashankintaan. Tutkimus toi erinomaisen kokonaiskäsityksen digitaalisesta markkinoinnista, asiakashankinnasta sekä pankkisektorista. Tulokset korostivat pankkisektorin omaleimaisuutta konservatiivisena toimialana, jota vahvasti ohjaa sääntely sekä erittäin pitkäkestoiset asiakassuhteet, joihin vaikuttaminen vaatii rohkeampaa ja erottuvampaa mainontaa ja asiakashankintaa sekä puolestapuhujien apua.