Ammatillinen kasvu akateemisten koulutusalan yksinyrittäjien uratarinoissa - Hautamäki, Tiina (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin ammatillista kasvua akateemisten koulutusalan yksinyrittäjien uratarinoissa. Yksinyrittäjyyden tarkastelu tässä kontekstissa on toistaiseksi ollut vähäistä akateemisen yrittäjyyden ollessa uusi työnteon muoto ja aikaisempi tutkimus koulutusalan osalta on pitkälti toteutunut ulkoisen ja sisäisen yrittäjyyden jaotteluun pohjautuen. Ammatillisen kasvun näkökulmasta on tärkeää pyrkiä ymmärtämään, millaisena se näyttäytyy tämän kohdejoukon osalta heidän uratarinoissaan. Tutkimuksessa tarkasteltiin narratiivisen haastattelun avulla kerättyjä uratarinoita, joita kertyi yhteensä seitsemän. Tutkimuksen lähestymistapa oli narratiivinen. Analyysi toteutettiin aineistolähtöisen holistisen sisällön ja muodon analyysin avulla. Sen pohjalta tuotettiin kolme tyyppitarinaa, joissa ammatillisen kasvun merkitys näyttäytyi eri tavoin. Tyyppitarinat olivat Yksinyrittäjyys ammatillisen kasvun vauhdittajana, Yksinyrittäjyys ammatillisen kasvun polkuna sekä Ammatillinen kasvu ja yksinyrittäjyys osana hyvinvointia. Kahden ensimmäisen tyyppitarinan osalta ammatillinen kasvu näyttäytyi melko perinteisenä, joskin sen toteuttamisessa käytettiin luovia ratkaisuja. Kolmas tyyppitarina poikkesi kahdesta edellisestä. Siinä sekä ammatillinen kasvu että yksinyrittäjyys toimivat välinearvon tavoin, hyvinvointia tukien. Hyvinvoinnin näkökulma voi tulevaisuudessa tarjota uusia avauksia työelämää koskevaan keskusteluun epätyypillisten työnteon muotojen yleistyessä.