Lohkoketjuteknologian vaikutukset finanssialan palveluprosesseihin - Saari, Samu (2022)
Tutkielmassa syvennytään lohkoketjuteknologiaan, älysopimuksiin sekä hajautettuun tietorakenteeseen ja tarkastellaan niiden vaikutuksia ja merkitystä pankki- ja finanssialan palveluprosessien näkökulmasta. Osana palveluprosesseja, on käsittelyä laajennettu koskemaan myös vakuutussektorin toimintaa. Lohkoketjuteknologia nähdään muuttavana, yhteiskuntaa mullistavana teknologiana sekä sen uskotaan muuttavan perinteisiä toimintamalleja merkittävästi (Egelund-Müller ym., 2017). Tutkielman tarkoituksena on selventää, kuinka pankki- ja finanssialan toimintaprosessit voisivat hyötyä lohkoketjuteknologian implementaatiosta ja toisaalta, millaisia haasteita se tuo tullessaan. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jossa esitellään lohkoketjuteknologian toimintaperiaate, haavoittuvuudet, finanssialan palveluprosessien nykytilanne ja toimintamuodot sekä lohkoketjuteknologian tuomat hyödyt perinteisiin finanssialan palveluprosesseihin. Kirjallisuuskatsaus on toteutettu tieteellisen tutkimuksen kriteerit täyttävää aineistoa, valituista tietokannoista hyödyntäen. Tutkielman tuloksena voidaan todeta lohkoketjuteknologian mahdollistavan merkittäviä resurssisäästöjä, kuten myös prosessointiin kuluvan ajan merkittävää vähenemistä (Li, 2021). Lohkoketjuteknologian myötä voidaan palveluprosesseja suorittaa aiempaa nopeammin, tarkemmin, tehokkaammin sekä avoimemmin.