Symboliset merkitykset Andreas Møllerin maalaamassa arkkiherttuatar Maria Teresian muotokuvassa - Häätylä, Janne-Rainer (2022)
Kandidaatintukielmani on ikonografinen analyysi tanskalaisen Andreas Møllerin maalaamasta arkkiherttuatar Maria Teresian muotokuvasta ja sen symbolisista merkityksistä. Vuonna 1727 valmistunut teos esittää Maria Teresiaa 11-vuotiaana. Teoksen Møller maalasi ollessaan Kaarle VI:n hovimaalarina. Tutkielma keskittyy maalauksessa esiintyviin symbolisiin merkityksiin käytetyistä väreistä ornamentiikkaan ja maalauksessa esiintyvään kasvistoon. Kaikki tulkinnat on tehty käyttäen apuna erinäisiä julkaistuja oppaita symboleista, merkinnöistä ja allegorioista. Tutkimus perustuu korkearesoluutioiseen valokuvaan maalauksesta. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää mitä symbolisia merkityksiä maalauksessa on, ja muodostavatko ne koherentin kokonaisuuden, ollen näin tarkoituksellinen osa maalausta. Dominantit teemat maalauksessa ovat puhtaus, kauneus, rikkaus, valta ja hedelmällisyys.