Business intelligencen hyödyntäminen nykypäivän strategisessa johtamisessa - Karhila, Joonas (2022)
Business intelligence eli liiketoimintatiedon hallinta viittaa kokonaisuuteen, jossa erilaisten työkalujen avulla kerätään, varastoidaan, jalostetaan, käsitellään sekä analysoidaan liiketoiminnasta saatavaa tietoa. Strategisella johtamisella viitataan prosessiin, jossa asetetaan maaleja, tavoitteita sekä käytänteitä, jonka avulla yrityksestä tai organisaatiosta tehdään tehokkaampi ja tuottavampi. Tämän kandidaatintutkielman on tarkoitus esitellä business intelligence-konseptin alla toimivaa datankeruuta, tallentamista sekä analysointia ja esitellä, kuinka sitä olisi mahdollista hyödyntää optimaalisesti strategisen johtamisen työkaluna. Tutkielma käsittelee kyseistä ilmiötä organisationaalisesta näkökulmasta. Tutkielma on suoritettu kirjallisuuskatsauksena ja sen tarkoituksena on löytää tapoja, jolla datapohjaista analyysia saataisiin paremmin integroitua osaksi strategista johtamista. Tutkielman tuloksena tultiin johtopäätökseen, että on useita tapoja, joilla business intelligencea on mahdollista hyödyntää organisationaalisessa ympäristössä joko perinteisen päätöksenteon tukena tai omana entiteettinään. Tutkielma puoltaa myös datan kasvavaa roolia osana strategisen johtamista.