TikTokin vaikutukset kuluttajakäyttäytymiseen - Kananen, Annastiina (2022)
Internetin kehittyessä erilaisten keskustelusivustojen suosio kasvoi, mikä loi pohjaa sosiaalisen median keskustelualustoille. Sosiaalisen median keskustelualustojen kehittyessä syntyi muita sosiaalisen median alustoja, kuten Tiktok. Tiktok syntyi kuluttajien tarpeiden muuttuessa. Sovelluksen ollessa vielä melko uusi, sen tunnistettavuus ja käyttäjämäärät ovat kasvaneet huomattavasti viimeisten vuosien aikana. Tunnistettavuuden ja kävijämäärien kasvusta huolimatta Tiktokin vaikutuksia kuluttajakäyttäytymiseen on tutkittu melko vähän. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää sosiaalisen median, erityisesti Tiktokin vaikutuksia kuluttajakäyttäytymiseen. Tutkielman tarkoituksena on auttaa yksilöitä tunnistamaan sosiaalisen median ja Tiktokin vaikutuksia omaan kuluttajakäyttäytymiseensä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittavat, että Tiktok -sovelluksella on vaikutuksia kuluttajakäyttäytymiseen, erityisesti nuorilla. Kuluttajan on helpompi tehdä päätös tuotteesta tai palvelusta, jos useat muut kuluttajat tai sosiaalisen median vaikuttaja esittelee sitä. Sovellus on vielä melko uusi, joten sen vaikutuksia käyttäjien kuluttajakäyttäytymiseen on tutkittu tähän mennessä vähän. Kirjallisuuskatsaus korostaakin tarvetta siihen, että tulevaisuudessa sosiaalisen median ja erityisesti Tiktokin vaikutuksia kuluttajakäyttäytymiseen tulisi tutkia enemmän.