Tulospalkkauksen tärkeimmät motivaatiota ja sitoutumista lisäävät tekijät - Rantanen, Atte (2022)
Tämä tutkimus käsittelee tulospalkkauksen eri tekijöiden vaikutusta alempien johtajien ja toimihenkilöiden motivaatioon ja sitoutumiseen. Tutkimuksessa myös tutkittiin tekijöitä, jotka vaikuttavat palkkamallin ymmärrettävyyteen. Tutkimus on laadullinen ja haastattelut on toteutettu puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Haastateltaviksi valikoitui kuusi toimihenkilöä kolmelta eri toimialalta, joilla on vähintään osittainen tulospalkkaus. Tutkimuksella pyrittiin selvittämään tärkeimpiä tekijöitä ja alueita, jotka ovat kriittisiä motivoivalle ja sitouttavalle tulospalkkausjärjestelmälle. Tutkimuksessa tärkeimmät tutkittavat ilmiöt perustuvat haastateltavien omiin kokemuksiin ja mielipiteisiin, jonka vuoksi tähän laskentatoimen tutkimukseen on otettu mukaan laskentatoimen psykologian teorioita. Tutkimuksen tulosten perusteella tärkeimmät tekijät motivoivalle ja sitouttavalle tulospalkkausjärjestelmälle ovat pääasiassa samansuuntaisia, kuin aikaisemmissa tutkimuksissa. Tuloksissa korostui etenkin kommunikaation ja proaktiivisen dialogin merkitys johdon ja toimihenkilöiden välillä. Tuloksena määrittyy aihealueita, joihin tulospalkkauksesta vastaavien kannattaa kiinnittää huomiota rakentaessaan motivoivaa ja sitouttavaa tulospalkkausjärjestelmää. Tutkimus on ajankohtainen katsaus tulospalkkaa ansaitsevien ammattilaisten kokemuksista ja ajatuksista.