Saavutettavuuden vaikutus verkkopalveluiden esteettiseen miellyttävyyteen - Eiskonen, Reetta (2022)
Erilaiset vammat, sekä motoriset ja kognitiiviset vaikeudet tuovat haasteita verkkopalveluiden käytölle. Maailmanlaajuisesti yli miljardilla ihmisellä on jonkinlaisia vammoja ja yksistään Suomessa jopa yli miljoonalla ihmisellä on haasteita verkkopalveluiden käytössä. Tarvetta esteettömille ja saavutettaville palveluille on siis valtavasti. Kuitenkin samaan aikaan jopa 97.4 % kotisivuista maailmanlaajuisesti ei täytä WCAG 2 saavutettavuuskriteereitä. Osaamisen ja motivaation puute näyttäisivät olevan keskeisiä syitä huonolle saavutettavuudelle. Saavutettavuuden toteuttamista pidetään hankalana ja visuaalista luovuutta rajoittavana. Yleinen myytti näyttäisikin olevan, että saavutettava verkkopalvelu ei voi olla visuaalisesti miellyttävä, vaan on väistämättä pelkistetty ja tylsä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena olikin selvittää, onko saavutettavasta verkkosivusta mahdollista tehdä visuaalisesti miellyttävä, vai heikentääkö saavutettavuusohjeiden noudattaminen verkkopalvelun visuaalista ilmettä. Tutkimuksen ärsykkeinä käytettiin tiettyjen kriteerien mukaisesti luotuja kuvia kotisivuilta, joissa oli visuaalisia saavutettavuuspuutteita. Jokaiselle kotisivulle luotiin myös visuaalisesti saavutettavaksi muokatut verrokkiversiot. Visuaalisesti saavutettaviin verrokkiversioihin tehtiin korjauksia, jotta ne vastasivat WCAG 2.1 ohjeissa annettuja, vähintään AA-tason vaatimuksia. Tutkimuksessa (N = 122) käytettiin yhteensä 12:ta staattista kuvaärsykettä, eli tutkittavaa kuvaa kotisivulta. Tutkimus toteutettiin between-subject asetelmalla, eli yksi koehenkilö näki vain joko visuaalisesti ei-saavutettavan, tai saavutettavan kuvaversion kotisivusta ja arvioi näkemänsä sivun visuaalista miellyttävyyttä VisAWI mittariston avulla. Tarkastelun kohteena oli, saisiko WCAG 2.1 saavutettavuusohjeiden mukaisesti muokatut visuaalisesti saavutettavat kotisivukuvat heikompia tuloksia niiden visuaalisesta estetiikasta, kuin niiden verrokkiversiot, joiden ulkonäön taustalla ei ole ollut vastaavia kriteereitä ja rajoitteita. Hypoteeseja testattiin monitasomallilla ja ärsykeparien keskinäisellä vertailulla. Tutkimuksessa havaittiin, että visuaalisesti saavutettaviksi muokatut kotisivut koettiin yhtä visuaalisesti miellyttäväksi, kuin alkuperäiset ei-saavutettavatkin versiot.