Toimintolaskennan kehittäminen IT-alan palveluita tuottavassa yrityksessä - Merijärvi, Outi (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan toimintolaskennan kehittämistä case-yrityksen jatkuvia IT-palveluita tuottavassa yksikössä. Tutkimuksessa kehitetään toimintolaskentajärjestelmä, jonka avulla pystytään tarkastelemaan palveluiden yksikkökustannuksia sekä analysoimaan kustannusten muodostumista. Tämän tutkielman pääpainopisteenä on kuvailla toimintolaskentajärjestelmän käyttöönotto aikaisemmassa teoriassa esiteltyjen vaiheiden kautta ja nostaa esille tekijöitä, jotka vaikuttavat toimintolaskentajärjestelmän rakenteeseen ja kehittämiseen. Päätutkimuskysymys on ”Millaiset tekijät vaikuttavat toimintolaskentajärjestelmän kehittämiseen ja rakenteeseen IT-alan palveluita tuottavassa yrityksessä?” Tutkimusaihetta lähestytään käyttäen konstruktiivista tutkimusmenetelmää, jonka tarkoituksena on ratkaista jokin tosielämän ongelma kehittämällä ratkaisun eli konstruktion. Tässä tutkimuksessa tuotettu konstruktio on toimintolaskentajärjestelmä, jonka avulla case-yritys pystyy tarkastelemaan palveluiden aiheuttamia kustannuksia. Uuden konstruktion ja sen kehittämisestä tehtyjen havaintojen avulla pystytään luomaan kontribuutiota tieteenalalle. Tässä tutkimuksessa avataan käytännön kautta toimintolaskennan rakentamisessa esille tulevia tekijöitä ja peilataan näitä havaintoja aikaisempaan kirjallisuuteen ja toimintolaskennan teoriaan. Tutkimuksessa saatiin kehitettyä toimintolaskentajärjestelmä, joka caseyrityksen palautteen mukaan vastaa projektille asetettuja tavoitteita sekä caseyrityksen tarpeita. Toimintolaskentajärjestelmästä ja sen kehittämisestä nousi kuitenkin esille havaintoja tekijöistä, jotka vaikuttavat toimintolaskennan rakenteeseen ja sen kehittämiseen. Merkittävin havainto liittyy siihen, miten yrityksen raportointi tukee toimintolaskennan käyttöä. Toimintolaskenta tukeutuu määrittelyissä ja laskennan suorittamisessa yrityksen muuhun raportointiin. Raportoinnin tulisi olla laadukasta ja sen tulisi esittää realistisesti eroja laskentakohteiden välillä.