Turvallisuuskäsitys organisaatioissa - Lammi, Antti-Pekka (2022)
Turvallisuustoiminta ja turvallisuuskäsitys organisaatiossa voi olla merkittävä tekijä, joka erottaa organisaation toimintaa sen eduksi. Turvallisuustoiminta onnistuessaan voi tarjota organisaatiolle mahdollisuuden menestyä, esimerkiksi kilpailutilanteessa ja toisaalta taas epäonnistuessaan uhata organisaation olemassaoloa kilpailutilanteessa. Viranomaistoiminnassa organisaation turvallisuustoimintaan liittyy toimintaedellytysten takaaminen sekä viranomaistehtävien hoitaminen niin normaalioloissa, kuin häiriötilanteissakin. Turvallisuudella voidaan tarkoittaa kontekstista riippuen eri asioita ja usein korostuvat myös eroavaisuudet keskeisesti turvallisuutta uhkaavista tekijöistä. Maailmanhistorian tapahtumat ovat määrittäneet turvallisuutta pitkälti sotilaallisten uhkien kautta. Turvallisuusympäristön nopea muutos ja uhkien siirtyminen myös digitaaliseen toimintaympäristöön, ovat laajentaneet turvallisuuden käsitystä. Nykyisin turvallisuus käsitteenä voi pitää sisällään hyvinkin laajasti muutakin kuin sotilaallisen uhan aspektin ja Suomessa puhutaankin yhä enemmän kokonaisturvallisuuden käsitteestä. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää miten suomalaisten organisaatioiden turvallisuuden asiantuntijat käsittävät turvallisuutta niin yksilötasolla, kuin organisaatiotasolla. Tutkimusaineisto kerätään haastatteluin ja haastatteluihin kutsutaan turvallisuuden asiantuntijoita niin viranomaistoimijoista, kuin yksityisen sektorin organisaatioista. Kyseessä on laadullinen tutkimus ja aineistoa analysoidaan aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimustulokset vahvistavat käsitystä turvallisuuden käsitteen ja uhkakentän laajenemisesta. Lisäksi tutkimustulokset osoittavat, että yksilötasolla turvallisuutta pidetään pitkälti tunteena, kun taas organisaatiotasolla se on tila, jossa riskit saadaan pidettyä hyväksyttävällä tasolla. Tutkimustulosten mukaan organisaation turvallisuustoiminnan keskiössä ovat turvallisuuskulttuuri sekä henkilöstön toimintatavat. Keskeisinä uhkaavina tekijöinä pidetään turvallisuustyöhön liittyvien resurssien, sitoutumisen ja ymmärryksen puutetta.