Kuluttajan yksityisyyshuolien vaikutus mobiilisovellusten käytön muutoksiin - Lehtovaara, Lassi (2022)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia sitä, miten yksityisyyshuolet vaikuttavat mobiilisovellusten käyttöön ja sen muutoksiin. Mobiililaitteet ja niissä olevat sovellukset ovat tulleet osaksi melkein kaikkien arkipäivää ja niissä liikkuu valtavat määrät käyttäjien henkilökohtaista dataa. Datan keruu ja sen käyttö on nostanut monilla käyttäjillä yksityisyyshuolia siitä, mitä dataa kerätään ja mihin sitä saatetaan käyttää. Tutkimuksen alussa suoritettiin kirjallisuuskatsaus, jossa tarkasteltiin aiempaa tutkimusta yksityisyydestä ja mobiilisovellusten käytöstä. Aiemman tutkimuksen perusteella pyrittiin luomaan tutkielmalle vahva teoreettinen pohja, jonka päälle tutkielman empiirinen osuus voitiin rakentaa. Tutkielman empiirinen osuus toteutettiin kvalitatiivisena haastattelututkimuksena. Haastatteluissa pyrittiin selvittämään onko käyttäjä kokenut yksityisyyshuolia käyttäessään mobiilisovelluksia, millaisia huolia haastateltava on kokenut ja miten ne vaikuttivat sovelluksen käyttöön. Haastattelujen kysymysrungon pohjana käytettiin MUIPC-tutkimusmallin kysymyksiä ja sen päälle lisättiin muutama aiheeseen liittyvä olennainen kysymys. Haastattelujen ja aiemman tutkimuksen perusteella tunnistettiin, että käyttäjät kokevat hyvin monenlaisia yksityisyyshuolia, mutta yksityisyyshuolet eivät kohdistu kaikkiin sovelluksiin yhtä vahvasti. Yksityisyyshuolten seurauksena joillakin käyttäjillä käyttö voi vähentyä, jotkut saattavat muokata sovelluksen asetuksia, jotkut vaihtavat toiseen parempaa yksityisyyttä tarjoavaan palveluun ja jotkut lopettavat palvelun käytön kokonaan. Tutkielmassa myös tunnistettiin mahdollisia jatkotutkimus kohteita. Esimerkiksi tarkempaa tutkimusta siitä mitkä tekijät vaikuttavat koettuihin yksityisyyshuoliin ja miten eri vahvuiset yksityisyyshuolet vaikuttavat mobiilisovellusten käyttöön.