Ihmis-eläinsuhdekäsitykset koirien jalostuskeskustelussa - Saatsi, Anni (2022)
Koiralla ja ihmisellä on pitkä yhteinen historia, ja nykyään koiralla on merkittävä asema suomalaisessa yhteiskunnassa. Koirat ovatkin keskeisiä ihmisen ja eläimen suhdetta tarkastellessa. Ihmis-eläinsuhdetta määrittelee pitkälti ristiriitaisuus; eläimiin suhtaudutaan niin lemmikkeinä ja suojelun kohteina kuin ravintona ja kulutushyödykkeinä. Myös samaa lajia edustaviin eläimiin kohdistuu ristiriitaista toimintaa. Koiria on jalostettu ihmisen toimesta koko niiden historian. Viime vuosina julkisessa keskustelussa on nostettu huolen aiheeksi pitkälle jalostettujen koirien terveysongelmat. Erityisesti rakenteellisista syistä, kuten lyttykuonoisuudesta johtuvat ongelmat ovat herättäneet huomiota. Tässä tutkielmassa tavoitteeni on selvittää, miten koirien jalostusta merkityksellistetään suomalaisessa mediakeskustelussa, sekä millaisia käsityksiä ihmis-eläinsuhteesta jalostukseen liittyy. Tarkastelen aihetta diskurssianalyyttisesti, aineistonani neljä suomalaista rotuyhdistyssivua sekä kahden jalostuksen ongelmia käsittelevän uutisartikkelin kommenttikentät. Muodostin aineistosta neljä jalostukseen liittyvää diskurssia; rotuesteettinen diskurssi, vastuullisen jalostuksen diskurssi, jalostus ongelmallisena käytäntönä, sekä ratkaisukeskeinen diskurssi. Johtopäätöksissä totean, että vaikka kommenttikentissä ja rotuyhdistyssivuilla oli selvä vastakkainasettelu, oli niiden rotupuheessa myös yhtäläisyyksiä, kuten vastuullisuuden korostaminen. Aineistossa oli vahvasti läsnä ihmis-eläinsuhteen ristiriitaisuus. Toisaalta terveysongelmista kärsivien rotujen jalostusta puolusteltiin, toisaalta jalostusta paheksuttiin ja pidettiin tarpeettomana ja itsekkäänä toimintana. Myös antroposentrismi eli ihmiskeskeisyys korostui aineistossa. Erityisesti rotuyhdistykset lähestyivät jalostusta lähinnä ihmisen näkökulmasta, mutta myös kommenttikenttien kriittisemmässä suhtautumisessa oli läsnä ihmiskeskeisyys; vaikka jalostuksen ääri-ilmiöitä kritisoitiin, ei lemmikkikulttuuria tai ihmisen ja eläimen suhdetta kyseenalaistettu erityisen vahvasti.