''Tuijotin itseäni pitkästä aikaa suoraan silmiin, mutta ne silmät eivät kertoneet minulle mitään'' : nostalgia ja melankolia Haruki Murakamin romaanissa Rajasta etelään, auringosta länteen - Salo, Eeli (2022)
Tämä tutkielma käsittelee Haruki Murakamin romaania Rajasta etelään, auringosta länteen (2019 [1992]) nostalgian ja melankolian teemojen kautta. Tutkimuksella selvitetään, millaisia piirteitä nostalgiasta ja melankoliasta esiintyy sekä käsitellään niiden merkitystä ja asemaa romaanissa. Metodina toimii lähiluku, joka mahdollistaa romaania analysoivan ja kontekstualisoivan luennan. Nostalgian piirteitä osoitan löytyvän muun muassa menneisyyden ja muistamisen kuvauksesta sekä teoksen metafyysisestä puolesta. Melankolian piirteitä löydän esimerkiksi teoksen päähenkilön Hajimen ja hänen lapsuudenystävän Shimamoton välisestä suhteesta sekä teoksen yhteiskunnallisesta puolesta. Näiden pohjalta tulkitsen muun muassa Shimamoton utopistisena nostalgian ilmentymänä ja Hajimen myöhäismodernin melankolian kuvaajana.