Perhe- ja lähisuhdeväkivallan tekijöille suunnatut interventiot suomessa : kirjallisuuskatsaus teorioista ja tutkimuksesta niiden taustalla - Sykkö, Minttu-Ida (2022)
Tämä kirjallisuuskatsauksena toteutettu kandidaatin tutkielma käsittelee Suomessa toimivia perhe- ja lähisuhdeväkivallan tekijöille suunnattuja interventioita. Tarkoituksena on selvittää millaisia teorioita niiden taustalla on, ja onko niistä tehty arviointitutkimusta. Aihe on tärkeä, sillä sosiaalihuollon palvelujen arviointia edellytetään enenevissä määrin, jotta resursseja pystyttäisiin kohdentamaan oikein ja palveluja kehittämään. Tutkielma pyrkii myös tuomaan näkökulmia väkivallan negatiivisiin vaikutuksiin niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla, lisäämään tietoa siitä mitä hyötyä interventioista voi olla niin väkivallan tekijälle itselleen, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnallekin, ja perustelemaan miksi interventioiden tutkimus voidaan nähdä tärkeänä osana sosiaalityötä. Arviointitutkimusta Suomessa toimivista interventioista ei ole tehty kovinkaan paljoa, mutta tämän kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella interventioiden on havaittu vähentävän niin henkistä- kuin fyysistäkin väkivaltaa, lisäävän koettua hyvinvointia ja antavan keinoja konfliktitilanteiden selvittämiseen. Todennäköisyydet työskentelyn aikaansaamille positiivisille vaikutuksille vaikuttavat usein olevan sitä suuremmat, mitä korkeampi motivaatio asiakkaalla intervention alussa on. Suomalaiset interventiot ovat saaneet vaikutteita muista pohjoismaisista malleista. Menetelmiä ja ideologioita tarkasteltaessa niitä ei ole helppoa sijoittaa minkään tietyn kategorian alle. Tähän voivat vaikuttaa esimerkiksi työntekijöiden ja auttamistahojen erilaiset näkemykset väkivallan taustatekijöistä. Myös jonkin tietyn ideologian kannattajaksi leimautumista saatetaan pyrkiä välttämään. Esiin nousevat kuitenkin sekä vuorovaikutusta että vallankäyttöä korostavat näkemykset.