Opettajan ohjaustyylin yhteys oppilaiden matematiikan oppijaminäkäsityksen muutokseen 1. luokalla - Marjasalo, Hele (2022)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin opettajan ohjaustyylin ja oppilaiden matematiikan oppijaminäkäsityksen muutoksen välistä yhteyttä 1. luokalla. Lisäksi selvitettiin, oliko opettajan käyttämän ohjaustyylin yhteys erilainen tyttöjen ja poikien matematiikan oppijaminäkäsityksen muutokseen. Tutkimus oli osa Teacher and Student Stress and Interaction in Classroom (TESSI) -tutkimushanketta, jonka 1. luokan aineisto kerättiin lukuvuonna 2017–2018. Tutkimusaineisto koostui oppilaiden matematiikan oppijaminäkäsitystä kartottaneista itsearvioinneista ja videoaineistosta, josta opettajan ohjaustyyliä analysoitiin Early Childhood Classroom Observation Measure (ECCOM) -havainnointimenetelmällä. Tutkimukseen osallistui 52 opettajaa ja 827 1. luokan oppilasta, joista 416 oli tyttöjä ja 411 poikia. Matematiikan oppijaminäkäsityksen muutosta tutkittiin Wilcoxon merkittyjen sijalukujen testillä ja Mann-Whitney U-testillä. Opettajan ohjaustyylin ja matematiikan oppijaminäkäsityksen muutoksen välistä yhteyttä tarkasteltiin Spearmanin järjestyskorrelaatio-kertoimilla. Tulosten mukaan oppilaiden matematiikan oppijaminäkäsitys muuttui kielteisemmäksi 1. luokan aikana ja tyttöjen oppijaminäkäsitys heikkeni poikien oppijaminäkäsitystä enemmän. Opettajan ohjaustyyli ei kuitenkaan ollut tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä havaittuihin muutoksiin. Tulokset vahvistavat aiempaa käsitystä oppijaminäkäsityksen kielteisestä muutoksesta koulun alkamisen jälkeen sekä antavat viitteitä ohjaustyylin ja oppijaminäkäsityksen välisistä yhteyksistä. Tulokset tukevat myös matematiikan oppijaminäkäsitystä vahvistavien ja heikentävien tekijöiden kartoittamisen tärkeyttä alkuopetuksessa.