Yksilön merkitys rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisprosessissa : suojelukohteena Vanha Porvoo - Holmberg, Tanja (2022)
Maisterintutkielmassani tarkastelen yksilön merkitystä rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisprosessissa. Arvokasta, vanhaa rakennuskantaa voidaan suojella asemakaava-alueilla ensisijaisesti maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvalla kaavoituksella, mutta rakennussuojelulainsäädäntöön jää paljon tulkinnan varaa ja epäselvyyksiä. Suojeltavat kohteet ja suojelun ulkopuolelle jäävän rakennuskannan säilyttämiseen ja hoitoon liittyvät päätökset jäävät pitkälti rakennuksen omistajan vastuulle. Yksilön päätöksillä on kauaskantoisia seurauksia, joten ympäristön ja ihmisen välinen vuorovaikutussuhde nousee merkittävään rooliin suojeluprosessissa.