Hirviöstä prinsessaksi : katsaus merenneitohahmon visuaalisen ulkomuodon kehitykseen antiikista Anderseniin ja Disneyyn - Järvinen, Matilda (2022)
Tutkimukseni käsittelee merenneitohahmon visuaalisen ulkomuodon kehitystä antiikista keskiajan kautta H. C. Andersenin Pieni Merenneito -teokseen ja Walt Disneyn samannimiseen animaatioelokuvaan. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia hahmon historiasta esiin nousevia visuaalisia ja kerronnallisia kuvauksia, joita liitetään Andersenin ja Disneyn teoksien merenneitoihin. Tutkimuksessani käytän ikonografista analyysia, jonka avulla syvennyn merenneitohahmon visuaaliseen kehitykseen niin kuvallisissa kuin kirjallisissa aineistoissa.