Uusioainesten käyttö maanrakennuskohteessa : mikä asukkaita huolettaa? - Alajärvi, Satu (2022)
Turun kaupunki on yhdessä Turun Satama Oy:n kanssa selvittänyt vuosia vaihtoehtoja ruoppausmassojen meriläjitykselle. Selvitystyön lopputuloksena Turun Lauttarantaan on tulossa alue, johon esirakennusvaiheessa voidaan sijoittaa meriläjityskelvottomia ruoppausmassoja sekä muita niin kutsuttuja uusiomateriaaleja kuten ylijäämämaita- ja louheita, ruoppausmassojen stabilointiin tarvittavia voimalaitostuhkia sekä jätekipsiä. Uusiomateriaalien käyttö kohteessa tukee myös kaupungin resurssiviisas Turku 2029- tavoitteita. Koska esirakentamishanke on pitkäkestoinen ja massamääriltään mittava, Turun kaupunki on päättänyt selvittää, aiheuttaako esirakentaminen huolta paikallisyhteisössä ja mitkä hankkeen vaikutukset aiheuttavat huolta eniten. Opinnäytetyössä selvitettiin kyselytutkimuksella asukkaiden ja ympäristöjärjestöjen huolen aiheita esirakentamiskohteen ympäristö-, asumisviihtyisyys- ja luontovaikutuksiin. Saatuja tuloksia verrattiin teoriaosuudessa esitettyihin muihin tutkimuksiin ja pohdittiin tulosten liittymistä NIMBY-ilmiöön (Not In My Backyard, ei minun takapihalleni), sosiaaliseen toimilupaan ja legitimiteettiin. Vastaajien suurimmat huolenaiheet liittyivät asumisviihtyisyyden alenemiseen, maisemamuutoksiin sekä huoleen omien kiinteistöjen arvon laskusta. Tutkimuksen johtopäätös kuitenkin on, että huolimatta yhteisön pääsääntöisesti negatiivisesta reagoinnista esirakentamishankkeen arvioituihin vaikutuksiin, ei hanketta tulla vastustamaan, eikä NIMBY-ilmiötä muodostu. Sosiaalisen toimiluvan saaminen hankkeelle vaatii kuitenkin pitkäkestoista ponnistelua ja avointa sekä vuorovaikutteista yhteydenpitoa kaupungin ja yhteisön välillä.