Venäläistämispolitiikan palvelija : Ilmari Wuorisen osallisuus Suomen venäläistämisessä 1905–1914 sanomalehtien kuvauksissa - Pankkonen, Topias (2022)
Pyrkimykset Suomen venäläistämiseksi 1900-luvun alussa ovat merkittävä osa Suomen kansallista kertomusta. Venäläistämiskausina tunnettuina vuosina Suomen suuriruhtinaskunnan lainsäädäntöä ja hallintoa yritettiin yhtenäistää Venäjän keisarikunnan kanssa ja nämä pyrkimykset johtivat suomalaisten ja Venäjän hallinnon väliseen konfliktiin. Venäläistämistoimien ytimessä oli suomalaisten virkamiesten korvaaminen Venäjän hallinnolle kuuliaisilla henkilöillä. Tämän prosessin keskiöön joutuivat lääninhallitukset ja etenkin niitä johtaneet kuvernöörit, joiden kautta venäläistämispolitiikkaa oli otollista edistää. Tässä tutkimuksessa tarkastelen vuosia 1905-1914 sanomalehdistöä hyödyntäen ja tutkin ajanjakson aikana tapahtunutta venäläistämispolitiikkaa suomalaisen virkamiehen Ilmari Wuorisen kautta. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää, miten korkeaan asemaan toisen venäläistämiskauden aikana noussut Wuorinen edisti toimillaan Suomessa tehtyjä venäläistämistoimia. Eri poliittista suuntaa edustaneiden sanomalehtien kirjoituksia vertailemalla tutkin, millaisilla toimilla venäläistämistä edistettiin ja avaan lehtien kirjoituksissa ilmenneitä muutoksia. Tutkimuksessa vahvistui käsitys siitä, että Mikkelin sekä Turun ja Porin läänin kuvernöörinä toiminut Ilmari Wuorinen toteutti viranhoidossaan johdonmukaisesti VEnäjän hallinnon ajamaa Suomen venäläistämistä. Vuosina 1905-1910 Wuorista koskeva lehtikirjoittelu linkittyi perustuslaillisten ja myöntyväisyyssuuntausta kannattaneiden lehtien väliseen kiistaan oikeasta venäjäpoliittisesta linjasta. Wuorisen siirryttyä Turun ja Porin läänin kuvernööriksi, läänin vanhasuomalaiset lehdet hylkäsivät myöntyväisyyssuuntauksen ja asettuivat julkisesti Wuorista vastaan.