Miesten muistelmia lapsuusajan isähahmosta - Kantola, Johanna; Rousi, Auni (2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia asioita miehet muistavat lapsuusajan isähahmostansa. Tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita siitä, millaiseksi miehet kuvasivat lapsuusajan isähahmonsa sekä suhteensa häneen kulttuurisiin isyys- ja mieheysmalleihin nähden. Lisäksi halusimme saada tietoa, millaisena lapsuusajan isähahmon merkitys koettiin miehen omassa vanhemmuudessa. Tämän laadullisen tutkimuksen aineistona toimi 23:n miehen kirjoitelmat lapsuusajan isähahmosta sekä omasta isyydestä. Aineiston analyysissä hyödynnettiin narratiivista lähestymistapaa. Miesten kertomusten pohjalta konstruoitiin kolme tyyppitarinaa, jotka ovat Perinteinen Pekka lapsuusajan isähahmona, Etsiskelevä Esko lapsuusajan isähahmona sekä Sitoutunut Simo lapsuusajan isähahmona. Kukin tyyppitarina edustaa aikansa kulttuuristen mieheys- ja isyysihanteiden piirteitä. Tutkimuksen tulokset vahvistivat sitä, että isyys sekä mieheys ovat ajassa ja paikassa muuttuvia ja ne heijastavat aikansa ihanteita. Tutkimuksessa saatiin myös selville, että lapsuusajan isähahmon merkitys koettiin joko käänteisenä tai myönteisenä esikuvana miehen omassa vanhemmuudessa. Mikäli isähahmon merkitys koettiin käänteisenä, miehet halusivat toimia omassa isyydessään toisin kuin isähahmonsa. Kun taas isähahmo nähtiin myönteisenä esikuvana, häneltä haluttiin omaksua esimerkiksi arvoja ja kasvatusmalleja omaan isyyteen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että lapsuusajan isähahmojen isyydestä on löydettävissä kulttuuristen mieheys- ja isyysmallien mukaisia piirteitä. Lisäksi voidaan todeta, että lapsuusajan isähahmot ovat merkityksellisiä henkilöitä aina aikuisuuteen saakka.