"Now making politics." : Pepe the Frogin symboliikan ja merkitysten rakentuminen Hongkongin vuoden 2019 protesteissa - Honkakoski, Iina (2022)
Tutkielmassa analysoitiin Pepe the Frog- hahmon symboliikkaa Hongkongin 2019-vuonna alkaneiden protestien kontekstissa. Tutkielman päämääränä oli vastata siihen, miksi Pepe the Frog- hahmosta tehtiin protestiliikkeen symboli ja kuinka se toimii käytännössä. Kokonaisvaltaisen vastauksen saavuttamiseksi tutkielman alakysymykset pyrkivät selvittämään millä tavoin Pepe the Frog- hahmon symboliikka on muodostettu, mitä merkityksiä ja tulkintoja hahmon erilaisista versioista voidaan löytää ja mikä sen käyttöarvo on protestiliikkeen viestinnän kannalta. Tutkielman aineisto koostui internetistä kerätyistä Pepe the Frog- kuvista, sekä neljästä puolistrukturoidusta yksilöhaastattelusta. Haastattelutilanteissa sovellettiin visuaalisen elisitaation menetelmää ja syntynyt aineisto analysoitiin diskurssianalyysia käyttämällä. Metodologisilla valinnoilla pyrittiin varmistamaan haastateltavien emic-tason vastauksien sijoittuminen tutkielman keskiöön. Tutkielman tietoteoreettisena näkökulmana toimi semiotiikka ja aineistoon sovellettiin Peircen merkkiluokkien teorian toisen kolmijaon kategorioita (Buchler 1955, 101–102). Tutkielman lopputulokset todistavat Pepe the Frogin olevan äärimmäisen joustava ja käytännöllinen alusta, jota voidaan muokata käyttäjän viestinnällisten tarpeiden mukaan lähes rajattomasti. Pepen kasvot antavat myös mahdollisuuden monipuolisempaan ja vaikuttavampaan viestintään, mikä erottaa sen muista ”kasvottomista” symboleista, kuten esimerkiksi maiden lipuista tai uskontojen symbolisista merkeistä. Pepestä on syntynyt protestien symboli näiden omalaatuisten ominaisuuksiensa takia ja sen käyttöarvo on erinomainen.