Uusien samuraiden tie : bushido-aate Meiji-restauraation (1868-1912) keskiössä - Vieno, Niklas (2022)
Japani oli suuressa yhteiskunnallisessa ja historiallisessa muutoksessa 1800-luvun puolivälissä ja tätä murrosta kutsuttiin Mieji-restauraatioksi, joka päättyi Meiji-keisarin kuolemaan vuonna 1912. Meiji-restauraation aikana diskurssit “Japanin sielusta ja vanhasta samuraiperinteestä” alkoivat nousta esille Japanissa ja sen ulkopuolella, vaikka vanha samurailuokka itsessään menetti vähitellen valtansa restauraation aikana. Bushido on se käsite, jolla tätä laaja-alaista käsitystä Japanin historiallisesta perinteestä kuvailtiin: bushido suorana käännöksenä tarkoittaakin "soturin tietä". Käsittelen tutkimuksessani bushido-aatetta yleisesti, sekä sen nousua "kansalliseksi ideologiaksi" Meiji-restauraation aikana. Vastaan myös hyvin olennaiseen tutkimuskysymykseen bushidon historiallisesta alkuperästä: Oliko bushido moderni konstruktio tai pitkään historialliseen perinteeseen pohjautuva traditio. Käsittelen tutkimuksessani myös länsimaiden vaikutteita ja reaktioita bushidoon yleisellä tasolla. Otan tarkempaan tarkasteluun bushido-aatteen kannalta hyvin merkittävän henkilön, kenraali Maresuke Nogin, ja häneen liittyvän diskurssin bushidon ideaalien ja käytäntöjen osalta.