“It is a struggle as old as recorded history” : Presidential war rhetoric in the State of the Union addresses 1946–2020 - Räsänen, Venla (2022)
Sota on ollut osa Yhdysvaltojen historiaa sen itsenäistymisestä asti. Tämä heijastuu myös presidenttien puheessa ja retoriikassa, josta vuosittaiset the State of the Union adressit (SOTU) antavat kattavan kuvan. Kenneth Burke muodosti oman teoriansa retoriikasta tässä ajassa tähdäten ihmisten valistamiseen yhteiskunnan taipumuksesta sotaan. Burken klusterianalyysin sekä digitaalisten ihmistieteiden (digital humanities) metodien yhdistelmää käyttäen selvitän termin ”sota” saamia merkityksiä toisen maailmansodan jälkeisessä ajassa (1946–2020). Termiä ympäröivät ja sen kanssa usein esiintyvät sanat muodostavat ymmärryksen siitä, miten presidentit ovat käyttäneet sanaa sota retoriikassaan. Kolme kategoriaa, jotka muodostin yleisimmin termin kanssa esiintyvistä sanoista, valaisivat ajanjaksolla eniten esiintyneitä retorisia käyttötapoja. Kategoriat sota ja rauha, sota ja talous ja historiapolitiikka eivät siis edusta yksittäisen presidentin retoriikkaa, vaan avaavat toistuvia retorisia strategioita, joita Yhdysvaltain presidentit ovat käyttäneet SOTU puheissaan. Burken metodia seuraten sanojen yhteydet, kuten vastakkaisuudet, alisteisuudet tai syys-seuraus-suhteet, avaavat presidenttien puheiden kerroksia ja sanan sota saamia merkityksiä.