Konsolipelaamisen määrän yhteydet nuorten kokemaan unen riittävyyteen ja koulumenestykseen - Hytönen, Maija-Leena; Matsi, Linnea (2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka nuorten konsolipelaamisen määrät kehittyvät 6., 7. ja 9. luokkien välillä. Lisäksi tarkasteltiin, onko konsolipelaamisen määrällä yhteyttä siihen, että nuorten unen riittävyyden on tutkimuksissa havaittu heikentyvän nuoruuden edetessä. Lisäksi tutkimme, kuinka konsolipelaamisen määrä kuudennella luokalla on yhteydessä nuorten koulumenestykseen. Tarkoituksena oli etenkin selvittää, onko videopelaamisen määrällä yhteyttä siihen, että tutkimusten mukaan pojat menestyvät keskimäärin tyttöjä heikommin koulussa. Lisäksi selvitettiin, välittääkö koetun unen riittävyyden muutokset konsolipelaamisen määrän ja koulumenestyksen välistä yhteyttä. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella tehtävää TIKAPUU-pitkittäistutkimusta. Tutkimuksemme aineisto kerättiin vuosina 2015⎯2018 ja tutkimukseen osallistui 861 keskisuomalaista nuorta. Konsolipelaamisen määrässä tapahtunutta kehitystä tutkittiin ristiintaulukoinnilla (khiin neliö -testit sekä efektikoot). Konsolipelaamisen määrän yhteyttä koetun unen riittävyyden muutoksiin tarkasteltiin toistomittausten varianssianalyysillä. Tutkimme konsolipelaamisen määrän yhteyttä koulumenestykseen yksisuuntaisella varianssianalyysillä. Koetun unen riittävyyden muutosten välittävää vaikutusta konsolipelaamisen määrän sekä koulumenestyksen välisessä yhteydessä tutkittiin mediaattorianalyysillä. Tulokset osoittivat, että konsolipelaamisen määrä oli suhteellisen pysyvää 6., 7. ja 9. luokkien välillä. Kuitenkin myös muutosta tapahtui, jolloin pelaamismäärät keskimäärin vähenivät. Sukupuolten välillä havaittiin eroja konsolipelaamisen määrien kehityksessä. Konsolipelaamisen määrän yhteydessä unen riittävyyden muutoksiin ja koulumenestykseen havaittiin myös sukupuolten välisiä eroja. Tulokset antavat viitteitä siitä, että konsolipelaamisen määrä, joka ylittää kahden tunnin suositellun viihdekäytön ruutuajan, voi olla taustatekijänä unen riittävyyden heikentymisessä etenkin poikien kohdalla. Lisäksi suositukset ylittävä konsolipelaamisen määrä voi osaltaan selittää poikien heikompaa koulumenestystä verrattuna tyttöihin. Sen sijaan koetulla unen riittävyydellä ei havaittu välittävää vaikutusta konsolipelaamisen sekä koulumenestyksen välisessä yhteydessä kummankaan sukupuolen kohdalla. Tutkimus vahvistaa aiempaa näkemystä ruutuaikasuosituksen noudattamisen tärkeydestä. Sen saavuttamiseksi etenkin yli kaksi tuntia pelaavat nuoret saattavat tarvita huoltajiensa apua pelaamismäärien säätelyssä.