Suomalainen sivistys perinteen ja ajanhengen ristiriidassa : käsitehistoriallinen analyysi sivistyskäsityksen muutoksesta Jyväskylän yliopiston rehtoreiden puheissa - Huikko, Hennamari (2022)
Tutkimuksessani tarkastelen sivistyskäsityksen muutosta Jyväskylän yliopiston rehtoreiden avajaispuheissa käsitehistoriallisen analyysin avulla. Tutkimusaineistona ovat Uno Cygnaeuksen seminaarin avajaispuhe vuodelta 1863 sekä Jyväskylän yliopiston rehtoreiden lukuvuoden avajaispuheita vuosilta 2000-2021. Tutkimuksen teoreettisina tulkinta-aparaatteina käytän eri tutkijoiden käsitteitä ja käsitteellistyksiä sivistyksestä ja rationaalisuudesta.