Miksi IT-projektit epäonnistuvat? : kriittisten menestystekijöiden arviointi - Ilkka, Kasperi (2022)
IT-projekteille on tunnusomaista niiden monimutkaisuus ja korkea epäonnistumisaste. Epäonnistumiseen vaikuttavat useat eri tekijät ja vaikka niitä on opittu tunnistamaan paremmin, ilmenee IT-projektien toteuttamisessa edelleen suuria haasteita. IT-projekteihin liittyy tiettyjä ominaispiirteitä, jonka vuoksi ne ovat erilaisia ja epäonnistuvat muita projekteja todennäköisemmin, aiheuttaen haasteita niiden projektinhallinnalle. Näin ollen on tärkeää, että IT-projektin toteutusta tarkastellaan kokonaisuutena ja projektin onnistumiseen ja epäonnistumiseen johtavat tekijät tunnistetaan paremmin. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on koota eri lähteistä saatua tietoa IT-projektien onnistumiseen ja epäonnistumiseen johtavista tekijöistä sekä pyrkiä tunnistamaan niitä paremmin rajaamalla tekijät kriittisiin menestystekijöihin, jotka ovat kirjallisuuden valossa merkittävässä asemassa IT-projektien menestymisen näkökulmasta. Kirjallisuuskatsauksessa hyödynnettiin paljon erilaisia tutkimuksia eri tutkimusaloilta, jotta aiheesta saatiin kerättyä kokonaisvaltaisesti tietoa. Kirjallisuuskatsaus osoitti, että IT-projektit onnistuvat monista eri syistä moniulotteisen luonteensa vuoksi ja epäonnistumisen taustalla on monesti useiden tekijöiden yhdistelmä. Voidaan myös tulkita, että kriittisten menestystekijöiden tunnistamisella on suuri merkitys IT-projektien menestyksessä.