Girls, Thots, and Heartbreak : Women in the Billboard 2021 Top Artists’ Lyrics - Vesterinen, Ida (2022)
Erilaiset mediasisällöt, kuten musiikki, rakentavat osaltaan maailmankuvaamme ja sekä vahvistavat että haastavat asenteitamme. Etenkin musiikki on nykyisin isossa osassa arkeamme, jonka vuoksi tarve musiikin lyriikoiden kriittiselle tutkimukselle on kasvanut. Tässä tutkielmassa syvennytään tutkimaan populaarimusiikin lyriikoiden naiskuvauksia kriittisen diskurssianalyysin ja feministisen kriittisen diskurssianalyysin avulla. Tutkielmassa tarkastellaan sitä, miten populaarimusiikki pyrkii osaltaan tuomaan esille, haastamaan, tai ylläpitämään sukupuolistereotypioita ja - rooleja. Tutkimus pyrkii myös vastaamaan kysymykseen siitä, onko itse-identifioituvien naisten ja miesten lyriikoiden naiskuvauksissa keskenään huomattavia eroja. Tutkimuksen data koostui neljän eri Billboard-artistin vuonna 2021 kuunnelluimmista kappaleista. Vuoden 2021 Billboard Top Artists -listan kärjessä olivat Drake, Olivia Rodrigo, The Weeknd ja Taylor Swift. Kappaleiden lyriikat osoittautuivat osaltaan hyvin heteronormatiivisiksi ja naiset kuvattiin usein hyvin parisuhdekeskeisesti, sekä parisuhteissaan alistuvammiksi osapuoliksi. Toisaalta useimmissa kappaleissa naisten sisäistä maailmaa kuvattiin monipuolisesti ja moniulotteisesti.