Mobiilimaksamisen esteet, riskit ja hyödyt päivittäistavarakaupassa - Kukkonen, Jaana (2022)
Käteisen käytön vähentymisen myötä muut maksutavat yleistyvät. Maailman tapahtumien ja maksutapoihin liittyvät muutostrendit ohjaavat ihmisten käyttämiä maksutapoja. Mobiilimaksaminen on Suomessa edelleen vähäistä, mutta sen käytön kasvu on nousujohteista. Tämän pro gradu- tutkielman tavoitteena oli selvittää nuorten kokemia esteitä, riskejä ja hyötyjä mobiilimaksamisen käyttämiselle päivittäistavarakaupassa. Tutkimuksessa perehdyttiin nuorten kokemiin riskeihin ja mahdollisiin hyötyihin tai niiden puutteeseen mobiilimaksamisessa. Myös sukupuolten ja y- ja z- sukupolvien välisiä eroja mobiilimaksamisen riskeihin, hyötyihin ja käyttöaikomukseen liittyen pyrittiin saamaan selville. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimi teknologian käyttöönottoon liittyvät TAM- malli ja UTAUT- malli. Teoreettiseen viitekehykseen kuuluneiden valenssiteorian ja siihen sisältyvien havaitun riskin ja havaitun arvon teorian avulla pyrittiin saamaan selville mahdollisia esteitä mobiilimaksamisen käytölle. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Tutkimuksessa hyödynnettävä aineisto kerättiin internetpohjaisella kyselyllä. Kerätty aineisto analysoitiin käyttäen SPSS-ohjelmalla. Avointen kysymysten vastaukset analysoitiin kvalitatiivisella sisällönanalyysillä. Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että yksityisyysriskillä ja psykologisella riskillä on negatiivinen suhde käyttöaikomukseen. Hyödyllä puolestaan on positiivinen suhde käyttöaikomukseen. Naisilla aikomus käyttää mobiilimaksamista päivittäistavarakaupassa oli suurempi kuin miehillä. Z-sukupolvella aikomus käyttää mobiilimaksamista päivittäistavarakaupassa oli Y-sukupolvea suurempi. Sukupuolella ja sukupolvilla ei tässä tutkimuksessa havaittu olevan vaikutusta riski- tai hyötykokemuksiin. Tutkimustuloksien mukaan mobiilimaksaminen on toissijainen, mutta käytännöllinen maksutapa käyttäjälleen. Käytön esteet ovat sekä kuluttajista itsestään että ulkoisista tekijöistä johtuvia.