Just me and my music : the identity construction of Christian metal fans on the subreddit r/christianmetal - Moisio, Linnea (2022)
Kristillinen metallimusiikki on metallimusiikin alagenre, joka syntyi alun perin tavoitteenaan levittää kristinuskon evankeliumia. Tämä genre herättää usein epäilystä ja ristiriitaisuuden kokemuksia ulkopuolisien näkökulmasta. Siinä yhdistyvät hyvin erilaiset arvot, sillä metallimusiikki saattaa toisinaan olla jopa kristinuskon vastaista, kun taas kristillinen metalli rakentuu nimenomaan uskonnon pohjalle. Teemat sekulaarisen metallimusiikin ja kristillisen metallimusiikin välillä voivat olla hyvinkin samanlaisia, joten ristiriitaisuuden kokemus on ymmärrettävissä. Kaikesta huolimatta kristillinen metallimusiikki on tärkeä osa sen fanien identiteettiä. Tämä tutkimus käsittelee diskurssianalyysin keinoin sitä, miten kristillisen metallin fanit rakentavat identiteettiään internetpohjaisessa keskustelussa. Tarkastelen Reddit-sivuston alasivua r/christianmetal, joka kokoaa yhteen kyseisen sosiaalisen median käyttäjistä juuri kristillisestä metallista kiinnostuneet. Tavoitteenani oli löytää erityisesti ryhmäidentiteettiin kuuluvia elementtejä ja niiden avulla luoda katsaus siihen, mitä kristillisen metallimusiikin fanius merkitsee osallisille. Pyrkimyksenäni oli näin ottaa yksi askel musiikkigenren parempaa hyväksyntää kohti. Tutkimuksen tulos on se, että kyseisellä alasivulla fanien identiteetin rakentuminen perustuu erityisesti jaettuun mielenkiintoon musiikkiin liittyen. Uskonto sen sijaan oli läsnä harvassa keskustelussa muuten kuin bändien tai kappaleiden nimissä. Kielellisiä yhtenäisyyttä luovia elementtejä – esimerkiksi pronominien käyttöä yhteisöllisyyden tukemiseksi tai yhteistä uniikkia sanastoa – ei yllättäen juurikaan esiintynyt.