Suomalaisvanhempien kaltoinkohteluprofiilit ja näiden yhteys vanhemmuuden uupumukseen COVID-19-poikkeusaikana - Kosonen, Riikka; Kytölä, Jenna (2022)
Tässä pro gradu -tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisvanhempien kaltoinkohteluprofiileja sekä niiden yhteyttä vanhemmuuden uupumukseen COVID-19-poikkeusaikana. Lisäksi oltiin kiinnostuneita siitä, eroavatko kaltoinkohteluprofiileiltaan erilaiset vanhemmat taustatekijöiltään (vanhemman sukupuoli, vanhemman ikä, vanhemman koulutustaso, lasten sukupuoli, lasten ikä sekä lasten lukumäärä). Tutkimus tehtiin osana Jyväskylän yliopiston Vanhemmuuden Voimavara- ja Kuormitustekijät COVID-19-poikkeusaikana (VoiKu-COVID-19) -tutkimushanketta. Tutkimuksen aineistonkeruu toteutettiin internet-kyselyllä keväällä 2020. Tutkimukseen osallistui 967 vanhempaa, joista 88 prosenttia oli äitejä. Aineiston analyysissä käytettiin k-keskiarvojen klusterianalyysiä, varianssianalyysiä (ANOVA), ristiintaulukointia sekä Kruskal-Wallisin testiä. Tulokset osoittivat, että suomalaisvanhemmilta oli löydettävissä neljä erilaista kaltoinkohteluprofiilia: kaltoinkohtelemattomat (67.4 %), henkisesti kaltoinkohtelevat (21.3 %), laiminlyövät (7.3 %) sekä monimuotoisesti kaltoinkohtelevat (3.9 %). Tulosten mukaan vanhemmuuden uupumus oli yhteydessä kaltoinkohteluprofiileihin ja uupuneet vanhemmat kaltoinkohtelivat lapsiaan enemmän kuin ne vanhemmat, jotka olivat vähemmän uupuneita. Lisäksi tulokset osoittivat, että vanhempien kaltoinkohteluprofiilit erosivat toisistaan taustatekijöiden suhteen. Tulosten mukaan vanhemman nuori ikä ja matala koulutustaso sekä lasten nuori ikä ja suuri lasten lukumäärä perheessä olivat yhteydessä kaltoinkohteluun. Sen sijaan vanhemman tai lasten sukupuolen yhteyttä kaltoinkohteluun ei havaittu. Tämä tutkimus oli tiettävästi ensimmäinen henkilökeskeisellä tutkimusotteella tehty kaltoinkohtelututkimus, jonka kohdehenkilöinä olivat suomalaiset vanhemmat. Tutkimuksessa saatiin uutta, ajankohtaista tietoa suomalaisvanhempien kaltoinkohteluprofiileista sekä niiden yhteydestä vanhemmuuden uupumukseen COVID-19-poikkeusaikana. Koska vanhemmuuden uupumus on merkittävä riskitekijä lasten kaltoinkohtelulle, on tärkeää tunnistaa uupuneet vanhemmat, jotta heille voidaan tarjota heidän tarvitsemaansa apua. Neljän erilaisen kaltoinkohteluprofiilin löytyminen osoittaa tarpeen erilaisten interventioiden kehittämiselle, jotta lapsia pystyttäisiin suojella entistä paremmin kaltoinkohtelun aiheuttamilta haitoilta.