Varhaiskasvatus ja koronapandemia : lähiesihenkilöiden näkemys henkilöstön työoloista sulkutoimenpiteiden aikaan keväällä 2020 - Hartikainen, Elina (2022)
Kevään 2020 maailmanlaajuinen koronapandemia sulki yhteiskuntien toimintoja. Koronapandemiaa ja sen vaikutusta varhaiskasvatukseen alettiin tutkia maailmanlaajuisesti heti sulkutoimenpiteiden alkaessa keväällä 2020 eri puolilla maailmaa. Tutkijat pitivät tärkeänä dokumentoida kaikilta elämän alueilta koronapandemian vaikutuksia ihmisten elämään. Jyväskylän yliopistossa käynnistyi syksyllä 2020 Varhaiskasvatus ja koronapandemia- tutkimushanke, jonka varhaiskasvatuspalveluille suunnattua kyselyaineistoa on käytetty tässä tutkielmassa. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan lähiesihenkilöiden näkemystä varhaiskasvatuksen henkilöstön työoloista sulkutoimenpiteiden aikana. Tutkielmassa verrattiin myös kunnallisessa ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa työskentelevien lähiesi-henkilöiden vastauksia keskenään sulkutoimenpiteiden aikana keväällä 2020. Tutkimuksen aineistona (N=662) käytettiin Varhaiskasvatus ja koronapandemia kyselyaineiston henkilöstön työoloja ja työhyvinvointia koskevia osia. Aineisto kerättiin syksyllä 2020 valtakunnallisesti jokaisesta Manner-Suomen kunnasta. Kyselyn kohderyhmänä olivat varhaiskasvatuksen kunnallisien ja yksityisten varhaiskasvatusyksiköiden esihenkilöt tai vastaavat varhaiskasvatuksen opettajat. Sulkutoimenpiteiden aikaisten taustatekijöiden vaikutusta lähiesihenkilöiden arvioon henkilöstön työoloihin analysoitiin binäärisellä logistisella regressioanalyysillä. Kunnallisten ja yksityisten palveluntarjoajien vaikutusta työoloihin analysoitiin ristiintaulukoinnin ja χ²-testin avulla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että työhyvinvoinnilla ja tyytymättömyydellä kunnan varhaiskasvatusta koskeviin päätöksiin oli merkitsevä yhteys varhaiskasvatuksen työoloihin sulkutoimenpiteiden aikana. Palveluntarjoajilla ei ollut merkittävää yhteyttä työoloihin.