Viisivuotiaiden lasten vanhempien kokemukset hyvinvoinnistaan varhaiskasvatuksen sulkutoimenpiteiden aikana 2020 - Pajula, Reetta (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin varhaiskasvatuksen sulkutoimenpiteistä aiheutuneita muutoksia noin 5- vuotiaiden lasten perheissä kevään 2020 aikana. Tutkielmassa selvitettiin, millaisia muutoksia sulkutoimenpiteistä on seurannut perheiden arkeen ja onko lasten kotihoidon sekä vanhempien etätyön yhteensovittamisella ollut merkitystä perheiden kokemaan hyvinvointiin. Vanhempien omasanaiset vastaukset toivat tärkeää tietoa siitä, millaisia seuraamuksia koronapandemialla ja varhaiskasvatuksen sulkutoimenpiteillä on ollut ja miten se on vanhempien kertoman mukaan vaikuttanut perheiden kokemaan hyvinvointiin. Tämä tutkielma tehtiin osana varhaiskasvatus- ja koronapandemia -hanketta, joka toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Tutkielmassa hyödynnettiin hankkeen kyselytutkimusta, joka tuotti tietoa koronapandemiasta noin 5- vuotiaiden lasten perheiden osalta. Tutkimusaineisto kerättiin Webropol- verkkokyselyllä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi loppuvuodesta 2020. Kyselyyn vastasi 1850 huoltajaa, 87 Suomen kunnasta. Tutkielmassa käytetty osa-aineisto vanhempien kirjallisista vastauksista analysoitiin hyvinvoinninnäkökulmasta aineistolähtöisellä teema-analyysillä ATLAS.ti -ohjelmalla. Analyysi osoitti, että sulkutoimenpiteistä ja kotihoitosuosituksesta seurasi muutoksia ja haasteita monien perheiden arkeen sekä hyvinvointiin liittyen. Vanhemmat hoitivat lastensa etäkoulua, varhaiskasvatusikäisiä lapsiaan sekä tekivät etätöitä samaan aikaan kotona. Perheiden tavallisesti käyttämiä tukiverkostoja ei poikkeusolojen aikana pystynyt käyttämään, joka kulutti monien vanhempien voimavaroja. Vanhempien vastaukset käsittelivät hyvinvointia ja vastauksista nousseet teemat liittyivät ajankäytön hallintaan ja sosiaalisten tukiverkostojen rajoittamiseen. Hyvinvointi oli monella tapaa koetuksella, mutta poikkeusolot toivat myös myönteisiä kokemuksia perheiden arkeen.