Käyttöliittymäsuunnittelu hyvinvointia mittaavissa mobiilisovelluksissa - Okkonen, Miro (2022)
Mobiililaitteille on saatavilla lukuisia fyysistä hyvinvointia tarkkailevia ja mittaavia sovelluksia. Tutkielmassa tarkastellaan sovelluksia, joiden ominaisuuksiin kuuluu aktiivisen ajan, unen ja ruokavalion mittaaminen ja arvioiminen. Vastaavat sovellukset kannustavat käyttäjiään kohti terveellisiä elämäntapoja, jotka ovat tärkeitä myös psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Miellyttävän käyttöliittymän avulla voidaan parantaa kyseisten sovellusten käyttökokemusta ja siten ihmisten hyvinvointia edistävää liikuntaa. Käyttöliittymäsuunnittelulle on esitetty eri onnistumisen mittareita ja periaatteita, mutta usein esiin tulevat kaksi tärkeää teemaa: käytettävyys ja esteettisyys. Tutkielmassa selvitetään, miten käytettävyys ja esteettisyys saadaan toteutettua mobiililaitteille tarkoitettujen hyvinvointisovellusten kontekstissa ottaen huomioon kyseisten sovellusten käyttäjien arvostamat ominaisuudet ja toiminnallisuudet. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa käytetyt tutkimusartikkelit ovat julkaisufoorumin tasoa 1-3. Tutkimuksen kohteeksi on rajattu kosketusnäyttöpuhelimille suunnatut käyttöliittymät. Tutkimustuloksena havaittiin erityisesti pelillistämisen elementeillä, palautteella ja yksinkertaisuudella olevan positiivinen vaikutus käyttökokemukseen, joten niiden huomioimista käyttöliittymäsuunnittelussa kannustetaan.