YK:hon liitetyt diskurssit Suomi24-keskustelupalstalla - Taskinen, Aino (2022)
Tutkimuksessa tarkastellaan sanan YK käyttöä Suomi24-keskustelufoorumilla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia sanoja ja sanavalintoja käytetään keskusteltaessa YK:sta. Tutkimuksessa käy myös ilmi, millaisia merkityksiä valitut sanat luovat keskustelulle. Tutkimus toteutetaan korpusavusteisen dis kurssintutkimuksen eli CADS:n avulla. Tutkimuskysymyksiä on kaksi: 1) Millaisia diskursseja YK:hon liitetään Suomi24-keskustelupalstalla? ja 2) Millaisia sanaluokkia kollokaateista nousee esille? Tutkimuksen aineistona toimii Suomi24-korpus, joka on koottu Suomi24-keskustelupalstan keskusteluista vuosien 2001–2020 ajalta. Suomi24 korpus löytyy avoimesti Kielipankin verkkosivuilta. Tekstitiedosto on siirretty AntConc-korpusanalyysiohjelmaan, joka on laskenut kollokaatit MI-testin avulla. AntConc-korpusanalyysiohjelman antamista tuloksista analyysiin on otettu 100 merkitsevintä kollokaattia. Tutkimuksessa nousee esiin kolme diskurssia: Virallinen YK, YK:n toiminta ja YK:n järjestöt. YK:sta puhuttaessa käytetään pääasiassa substantiiveja, joilla kuvaillaan esimerkiksi YK:hon liittyviä henkilöitä yleisnimillä tai puhutaan yleisesti vain YK:n tekemistä päätöksistä. Sopimuksiin taas viitataan rajatuimmilla substantiiveilla. Adjektiiveilla YK:ta kuvataan YK:n tekemiä päätöksiä ja verbeillä puolestaan YK:n tekemisiä. Tulosten perusteella ihmiset keskustelevat eniten YK:n tekemistä sopimuksista ja ylipäätään YK:n toiminnasta. Jatkossa tutkimustuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi YK:n imagon muuttamisessa