Yhteenveto: | Koronapandemian myötä vanhemmat ovat joutuneet tekemään uusia ratkaisuja työn ja perheen yhteensovittamiseksi, sillä esimerkiksi etätyöskentely on lisääntynyt ja varhaiskasvatusta koskevat säännökset tiukentuneet. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää työn ja perheen yhteensovittamista koronapandemian aikana.
Tutkimuksen aineisto koostui vastaushetkellä työskentelevien vanhempien vastauksista (n = 1495). Se oli osa Varhaiskasvatus ja koronapandemia –hankkeen aineistoa. Mittari, jolla vanhemmat arvioivat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, perustui Work-Family Conflict Scale -mittariin. Tutkimuksessa selvitettiin työskentelymuodon, eli etätyön ja työpaikalla työskentelyn, sekä vanhempien välisen kotityönjaon yhteyksiä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Taustatekijöinä tarkasteltiin sukupuolta, koulutustasoa, perhemuotoa, lapsen alle kouluikäisiä sisaruksia ja lapsen hoitomuotoa. Aineisto analysoitiin hierarkkisen lineaarisen regressioanalyysin avulla.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että enemmän etätyötä tekevät vanhemmat kokivat vähemmän työn heijastumista perhe-elämään kuin ne vanhemmat, jotka työskentelivät enemmän työpaikalla. Toisaalta enemmän etätyötä tekevät vanhemmat kokivat enemmän perhe-elämän heijastumista työhön. Lisäksi mitä enemmän vastaajan puoliso teki kotitöitä, sitä enemmän vastaaja koki työn heijastuvan perhe-elämään. Toisaalta mitä enemmän vastaaja itse teki kotitöitä, sitä enemmän hän myös koki perhe-elämän heijastuvan työhön. Taustatekijöistä muun muassa koulutustaso ja perhemuoto olivat yhteydessä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Kaikkien tutkimuksessa ilmenneiden yhteyksien selitysasteet olivat kuitenkin pieniä.
|