Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen laskentatoimen prosesseissa - Katainen, Juhana (2022)
Ohjelmistorobotiikka on yksi uusimmista teknologioista, joita markkinoille on viime aikoina tullut. Sitä on käytetty merkittävässä määrin erityisesti taloushallinnon alan ja verotuksen prosessien automatisoinnissa. Vaikka yritykset etsivät yhä enemmän ohjelmistorobotiikan ratkaisuja, on tieteellinen tutkimus aiheesta vielä puutteellista. Tätä tutkimusaukkoa pyrittiin paikkaamaan tämän tutkimuksen avulla. Ohjelmistorobotiikka-hankkeisiin osallistuvat yritykset kohtaavat edelleen runsaasti haasteita projekteissaan, eivätkä toteutuksen edellyttämät vaatimuksetkaan ole aina täysin selvillä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen osion avulla ohjelmistorobotiikkaan liittyviä haasteita ja vaatimuksia, joita käyttöönottavat yritykset kohtaavat näissä projekteissa. Lisäksi tutkielmassa selvitettiin ohjelmistorobotiikan avulla saatavia hyötyjä, ja miten ohjelmistorobotiikkaa on käytännön tasolla hyödynnetty laskentatoimen eri prosesseissa. Laskentatoimi on yksi taloushallinnon osa-alueista, ja siihen liittyy paljon rutiininomaisia prosesseja, jotka ovat jatkuvan automaatiouhan alla. Tutkimuksessa saatiin selville, että onnistuakseen ohjelmistorobottiprojekti asettaa yritykselle sekä tiettyjä vaatimuksia että myös monia haasteita. Tutkimustulokset osoittavat, että keskeisin vaatimus on ymmärtää liiketoimintaan sisältyvien prosessien automaation mahdollisuudet sekä toisaalta isossa organisaatiossa pyrkiä yhdenmukaistamaan organisaatiotason prosesseja. Tutkimuksessa havaittiin myös, että keskeinen haaste ohjelmistorobotiikkaprojekteissa oli muutosvastarinta, mikä ilmeni ihmisten epäluottamuksena ohjelmistorobottia kohtaan. Tätä ongelmaa pahentaa toinen esille noussut haaste, jossa korostuu robotin herkkyys pienillekin määrittelyvirheille. Ohjelmistorobotiikalla voidaan saavuttaa useita erilaisia hyötyjä, joista kaikki vaikuttavat lopulta liiketoiminnan tuottavuuteen. Aika- ja kustannussäästöt, henkilöstöresurssien uudelleen kohdentaminen, laadun parantuminen sekä parempi asiakaskokemus olivat keskeiset hyödyt, mitä tutkimuksessa saatiin selville. Automatisoitavia kohteita löytyi runsaasti tiedonhankinnan ja -käsittelyn prosesseista sekä kirjanpitoon ja palkanlaskentaan liittyvistä täsmäytystoiminnoista. Kaiken kaikkiaan laskentatoimen säännönmukaisia ja rutiininomaisia tehtäviä voidaan automatisoida tehokkaasti ohjelmistorobotiikan avulla, jolloin henkilöresursseja voidaan kohdentaa mielekkäämpiin ja analysointia vaativiin tehtäviin.