Osakkeiden digitalisointi lohkoketjuteknologian avulla - Moisa, Teuvo (2022)
Suurinta osaa osakkeista ylläpidetään nykyään paperimuodossa tai sähköisesti yrityksen toimesta, minkä lisäksi lähinnä suurten ja vilkkaan kaupankäynnin kohteena olevien yritysten osakkeita ylläpidetään digitaalisesti arvo-osuusmuodossa arvo-osuusjärjestelmässä. Vuodesta 2012 lähtien osakkeiden digitalisointi on ollut teknisesti mahdollista myös lohkoketjuteknologialla. Tällä hetkellä suurin osa lohkoketjuteknologialla toteutetuista osakkeista perustuu security-token-viitekehykseen ja ERC20-tokenstandardiin. Tällöin osakkeet on toteutettu osakemuotoisina tokeneina. Osakkeet voidaan digitalisoida myös vahvistetun datan verkossa verifiable-claim-muodossa. Osakkeiden digitalisointi lohkoketjuteknologialla token-muodossa tarjoaa monia etuja verrattuna nykyisiin yksityisten osakeyhtiöiden käyttämiin manuaalisiin järjestelmiin, kuten parantunut likviditeetti ja osakekannan ylläpidon automatisointi, mutta myös arvo-osuusjärjestelmään verrattuna, kuten nopeampi end-to-end-prosessointinopeus ja kaupankäynnin helppous. Se voi myös tehdä välitys- ja säilytyspalvelut tarpeettomiksi. Lohkoketjuteknologian käyttöön liittyy kuitenkin myös paljon ongelmia erityisesti verkon suorituskyvyn ja lainsäädännön kannalta, jotka hidastavat sen käytön yleistymistä. Verifiable-claim-muotoisissa osakkeissa on paljon vähemmän ongelmia verrattuna token-muotoisiin, minkä vuoksi se saattaa tulevaisuudessa olla merkittävämpi tapa digitalisoida osakkeita. Tämä tutkimus koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jossa käsitellään osakkeiden luonnetta, lohkoketjuteknologian luonnetta ja sen sopivuutta osakkeiden digitalisointiin sekä haastattelututkimuksesta, joka syventää kirjallisuuskatsauksen tuloksia.